"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 17 April 2011

Aprilie cu fitze

Aprilie, ziua de Florii  si afara ninge-ncetisor... nu, nu glumesc de loc. Si ninge cam viscolit, doar in pauze mai cade cu incetisoru'. Iar s-a impotmolit primavara asta, ar trebui sa ninga cu flori! Narcisele abia au inceput sa infloreasca, mici frunzulite verzi arata ca gradina se trezeste... si niste leustean harnic se zareste undeva in spatele narciselor.
Termometrul s-a blocat undeva intre zero si minus doi, si iarba ce incepuse sa inverzeasca se acopera din nou cu zapada.
Pana si Tzik se intreaba ce e cu zapada asta?
Ca sa-mi treaca de urat, imi vizitez rafturile - mini-gradina, ca sera nu-i pot zice. Sambata trecuta am repicat ardeii si rosiile. Sper sa mai reziste macar 3 saptamani, pana le-oi putea scoate afara. 
 
Cu semintele de flori, nu am avut succes: doar un fir de Monarda, vreo doua de Agastache, si de curand cateva fire de Physalis. Dintre plantele aromatice doar busuiocul e vrednic si cu ceva indoieli cateva fire de salvie. 
La categoria bulbi si rizomi, gladiolele sunt marile castigatoare. Am pus bulbii in ghivece acum vreo 3 saptamani si deja tulpinile au vreo 20 cm... cred ca le-am inceput prea repede. Daliile cred ca s-au pierdut complet, rizomii nu aratau prea bine si nici un semn pana acum. 
Noutatile din gradina: bulbii de Canna Lucifer si Canna Pretoria cresc foarte bine, nimic inca despre Canna Red King si Louis Cotton. Am comandat Canna Bronzeleaf si Eucomis si astept cu nerabdare sa le primesc.
Crocosmia a inceput timid sa arate vreo doua varfuri,  Bessera si-a luat avant serios, iar Tuberoza inca dormiteaza. 
Saptamana trecuta am ignorat vantul si vremea rece si am iesit la curatat straturile, oh-oh sunt in urma cu lucrul rau de tot. 
Si cred ca e cam gata cu joaca de-a gradinaritul pe hartie, planuri-planuri si nimic concret. Un nou sezon, un nou design, o noua experienta.... abia astept!

4 comments:

  1. Frumusica....gradinita ta....Sa speram ca vine primavara cat mai devreme...Cand ai pus ardeii?Ai mei sunt tare mici....Mult succes si...manute verzi cum se spune in gradinarit

    ReplyDelete
  2. O primavara derutata....Pina si la noi, in Grceia, a nins , la munte, nu in gradina mea, dar a nins in ajun de Paste, fenomen unic in perioada de 15 ani, de cind sint eu aici.In weekend am aprins focul si am stat zgribuliti in casa. Ma uitam la rosiile sadite in gradina ...pluteau in mici lacuri de apa de ploaie... Daca se usuca putin frunzele si sta ploaia trebuie stropite urgent.
    Tu ai leustean,bravo! La mine nu-i merge bine. Tot seaman si tot nimic.
    Si Canna o sa fie splendide, ai inceput o adevarata colectie.
    Curaj, o sa vina si vremea buna !

    ReplyDelete
  3. Codrina, mi-a placut tare mult urarea cu "manutzele verzi" e tare draguta! Ardeii au crescut cam greu la inceput, i-am pus in pastile de turba Jiffy la sfarsitul lui februarie. Dar odata porniti, au inceput sa cresca rapid. O sa vezi ca in curand si ardeii tai se vor inalta voiniceste. Cred ca esti in aceiasi zona de gradinarit ca mine, zona mea USDA este 5a, primavara vine abia in luna mai, din pacate. Happy gardening!

    ReplyDelete
  4. Dani, nu am reusit sa prind leustean din seminte, am primit o radacina cu planta intreaga si doar asa a supravietuit si s-a inmultit. Sta in pamant nisipos, mai mult umbra.
    Acum cativa ani, am avut leusteanul intr-un ghiveci mare tinut pe balcon, m-am mirat sa-l vad cum creste din ghiveci dupa o iarna teribila.

    ReplyDelete