Aici sunt linkurile pentru celelalte postari despre Datura si sora ei Brugmansia:
Angel Trumpet
Aici se vad amandoua, Datura cu flori alb-mov orientate in sus si Brugmansia cu florile galbene orientate in jos.
seminte de datura
Semintele pot fi puse direct in pamant, vor creste mai repede si mai bine. In Romania unde primavara vine mai repede, nu e nici o problema sa fie semanate in pamant. E bine sa fie tinute in apa sau servet umed, o zi sau cateva ore inainte de a fi puse in pamant. Atentie cu fertilizarea, prea mult azot/nitrogen va produce mai multe frunze si putine flori.
Am pastrat seminte si le-am pus la incoltit devreme, cred ca la inceputul lui Martie 2013, doar ca sa fiu sigura ca vor fi suficient de mari cand incepe sezonul de vara. Rasadurile au crescut fara probleme, dar frigul si ploile din luna mai si iunie au intarziat sadirea lor in gradina. Apoi, o problema de "spatiu-locatie-amenajare" a prelungit asteptarea. Intre timp, rasadurile au ramas in aceleasi ghivece mici in care am pus initial semintele. Plantele nu au crescut mult in rasadnite, au ramas micute, dar sanatoase. Stiam ca imediat ce le voi planta in pamant vor creste rapid.
Aici sunt plantele in luna iulie... promitator, nu? in curand ar fi trebuit sa infloreasca.
Cand deja au luat-o razna, de cresteau ca balariile, am hotarat sa tai frunzele uriase de la baza, cu gandul ca si asa nu voi mai vedea flori de Datura. M-am tot intrebat ce s-o fi intamplat, si pana la urma mi-am amintit ca am adaugat foarte mult ingrasamant organic, luat de la o ciupercarie. Probabil continutul prea mare de Nitrogen, a facut ca plantele sa creasca anormal de mari si sa faca doar frunze.
A fost o idee buna sa mai tai din frunze, primii boboci au inceput sa se deschida destul de repede.
Nu as putea spune daca mi-au placut mai mult asa, in forma asta gigantica. Dar colibrilor le-a oferit un loc de joaca, le placea sa se ascunda printre frunze si sa vegheze de pe cea mai inalta tulpina.
Le-am plantat intr-un strat pe mijlocul gradinii intre doua tufe de trandafiri, si au dat cararii din stanga gradinii un farmec aparte.
Da, ati vazut bine: are ochii inchisi... l-am prins cand tragea un pui de somn!
Cred ca totusi as vrea datura in marimea ei normala, desi am pastrat cateva seminte, probabil voi cumpara alte seminte noi, si voi avea mare grija cu fertilizarea.
Foarte frumoase si decorative plantele si adorabili colibrii. Multumesc pentru informatii. O zi minunata sa aveti
ReplyDeleteMultumesc de vizita, va doresc duminica placuta! :)
DeleteCe grădină frumoasă! Dar cum de vin colibrii în vizită?
ReplyDeletePare incredibil, dar colibrii traiesc si in Canada si chiar in zonele mai nordice si friguroase. Doar Ruby Throated ajunge in Ontario in luna mai si pleaca in sud la inceputul lui octombrie. Tot ce fac in gradina se invarte in jurul lor, si florile pe care le aleg sunt florile lor preferate. Am devenit dependenta de micutii astia ADORABILI si gradina mea este o gradina pentru colibri si fluturi. Abia astept sa-i vad inapoi, mai sunt 4 luni si jumatate. Toate cele bune si un weekend minunat! :)
DeleteO datura cu floarea la fel ca si cea din fotografiile tale , am avut si eu asta vara, insa numai la ghiveci.Si nu a crescut mare deloc.In unele locuri din gradina, cred ca mi-ar placea sa o vad uriasa , dar ma intreb, stiind ca anumite parti din planta, parca frunzele, sunt toxice, nu face rau micilor necuvantatori ?
ReplyDeleteMihaela, daca pui Datura in pamant va creste mai mare. Este o planta toxica, la fel ca si multe altele, dar nu cred ca face rau doar la simpla atingere. Nu as recomanda floarea asta celor care au catelandri sau alte animalute care ar rontai sau manca parti ale plantei. Dar ma bazez pe instinctul animalelor de a se feri de plantele otravitoare.
Deletebuna Dana, sunt uriase florile tale!!!! brugmansiile mele s-au dezvoltat mai incet , cand au inceput sa infloreasca a venit frigul si nu si-au aratat adevarata frumusete.datura a fost de vis, adevarati copaci:)) cu drag cristinaa!!
ReplyDeleteDraga Cristina, brugmansiile astea sunt o provocare... inca experimentez. Toamna cand cade frigul poti aduce brugmansiile in casa la caldura si lumina si vor continua sa infloreasca. Eu trebuie sa le las sa hiberneze, nu am spatiul si lumina necesara.
ReplyDeleteTe imbratisez!