"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Tuesday, 28 February 2012

Amalgam

Alte flori de prin gradina verii 2011: Margarete

Floarea soarelui
 
Chelosia
 Phlox
Liatris
Balsamine- Impatiens
Lavatera
 Rose Mallow si o mica Godetia

Coleus
Zorele mici si mari
 Craite
Varfuri colorate
Tzik, la plimbare



Monday, 27 February 2012

Cuphea Firefly

Cautam Cuphea - Mexican Cigar, pentru a completa lista mea de flori care atrag hummingbirds. Sunt plante anuale, care formeaza o tufa sau miniarbust cu multe flori in forma de tigara, pline de nectarul dulce atragator pentru colibri. Am gasit doar semintele de Cuphea Ilavea - Firefly, si le-am plantat direct in pamant in luna mai. Nu le-am dat prea multe sanse, dar au crescut si inflorit toata vara. Colibrilor le-au placut mai mult cele care au crescut in ghivecele pe care le-am avut pe terasa, in gradina au gasit alte flori mai atragatoare decat Firefly.
Au crescut intr-un colt al stratului de salvii, amestecate cu tulpinile de Agastache, dar au iesit in evidenta prin culoarea rosie si forma ciudata a florilor. 

Florile au forma tubulara dar se deschid in petale decupate, ce seamana cu fata unui liliac zburator, de unde li se mai spune Cuphea Batface.
Sunt plante anuale, originare din Mexic, prefera soarele dar si un pic de umbra. Tulpinile cresc inalte cam de 50 cm, frunzele si florile acoperite usor cu peri.
 
Sunt foarte usor de crescut din seminte, si chiar aici unde vara e cam scurta, infloresc repede si continua inflorirea pana toamna tarziu.

Nu sunt pretentioase, au crescut fara sa le port prea mult de grija, doar udate regulat, mai ales cele plantate in ghivece unde pamantul se usuca foarte repede. Pentru a se dezvolta in forma de tufa, se rup varfurile ca sa se stimuleze cresterea ramurilor. Semintele se culeg destul de usor, si probabil ca in zonele calde se autoinsamanteaza.
  
Se apropie luna martie, si incet-incet vine si vremea buna de gradinarit... deocamdata fac inventarul semintelor si rasfoiesc cataloagele de flori.




Monday, 20 February 2012

Oblika

Undeva pe la mijlocul gradinii, si doar ca sa stric monotonia liniilor drepte si a straturilor perfecte, am creat Oblika, un strat orientat cumva pe diagonala si desemnat doar colibrilor.
 
Acum imi amintesc ca primavara trecuta am avut cateva zambile si chiar vreo doua narcise, bulbii au ramas in pamant, m-as bucura sa le vad rasarind si in primavara asta.
 
Una din regulile design-ului zice sa creezi un punct focal, un punct principal de atractie in gradina.  Nu cred ca Oblika este punctul focal, dar combinatia de flori a iesit perfect pentru scopurile mele. Plantasem deja din toamna precedenta cei doi Penstemon pe margini, apoi in simetrie cate o salvia perena si undeva la mijloc Hardy Gloxinia.
Mai tarziu am mai adaugat vreo sase salvii rosii anuale, pe Torch Lily l-am plantat intr-o margine langa hardy Gloxinia. In coltul din dreapta am plantat Salvia Mystic doar pentru ca nu am mai gasit loc in alta parte si fara sa stiu ce minunatie de plante vor deveni.
Cei doi Penstemon au inflorit primii, cu spice inalte pline de flori mov deschis care au atras o multime de Hummingbirds. 
In partea stanga, Salvia nemorosa Marcus a ramas pitica, iar in partea dreapta Salvia sylvestris Blue Queen a crescut navalnic si cam dezordonat. Aici e Salvia Blue Queen la inceputul verii, cand tufa era compacta si rezonabila ca marime.
 
Salvia  Marcus e mult mai mica, si creste relativ incet dar amandoua tufele au avut flori toata vara si au fost vizitate de bondari, fluturi, albine si colibrii.  Florile sunt de un albastru inchis in comaparatie cu Blue Queen a carei flori au o tenta purpurie.
 
Undeva in mijlocul stratului, Hardy Gloxinia si-a etalat florile roz aproape toata vara. Am acceptat rozul, pentru ca infloreste devreme si atat florile cat si frunzele au o forma interesanta. Sunt plante perene, dar fragile pentru clima de aici,si sper ca a supravietuit iernii pentru ca nu am mai pus mulch si a ramas cumva descoperita pentru ca nici prea multa zapada nu am avut.
   
Salvia Mystic Spires Bleu este una din favoritele mele in gradina. Albastrul -electric blue- intens  stapanea majestuos gradina, imposibil sa treaca neobservata. Cele doua plantute au devenit tufe in toata regula, florile mici dar abundente au dat un adevarat spectacol.
 
Pe marginea stratului am plantat Salvia splendens Vista Red, cele cateva ramase fara loc in alte straturi.
Spre sfarsitul verii, cand Penstemonii au ramas fara flori, a ramas doar rosul aprins si albastrul neon al salviilor. O combinatie de culori magnifica si doar datorita salviilor care pe langa frumustete mi-au adus si spectacolul colibrilor.

 

Oblika a avut diferite infatisari de-a lungul verii: de la amalgamul de mov, roz, rosu, albastru si purpuriu  de la inceputul verii, toamna a fost mai mult in doua culori - rosu si albastru - deranjate doar un pic de flacara galben- portocalie de Torch Lily, pe care l-am mutat in locul Salviei Blue Queen. Pentru Blue Queen am gasit un loc mai larg unde va putea sa-si rasfire tulpinile atat cat doreste.
A fost un experiment reusit, si in afara de salviile anuale pe care trebuie sa le plantez, nu mai am de gand sa modific stratul acesta vara viitoare. Oblika si-a atins scopul prin culori, inflorire si atragerea colibrilor. Pana la urma, Oblika este chiar centrul si punctul focal al gradinii.





Saturday, 18 February 2012

Litera T

Torenia fournieri, este o planta anuala cu inflorire indelungata potrivita pentru cresterea in ghivece, foarte atragatoare datorita tulpinilor care tind sa se reverse si a florilor deosebit de frumoase. Pana acum iarna, nu i-am stiut numele, banuiam doar ca este anuala si atat. I se mai spune Clown Flower, Wishbone sau Bluewings flower.
Florile sunt mici dar superb colorate, vazute din fata seamana cu panseluta datorita petelor de galben din interiorul florii si petelor mai inchise din exterior.
 
De fapt, floarea are forma tubulara si petalele de la baza sunt marcate cu un albastru inchis. Exista si flori albe, rosii, galbene, purpurii. Tulpinile sunt ramificate cu frunze mici verzi, zimtate pe margini.

Prefera semi-umbra, si trebuie udate abundent daca este foarte cald. Cresc foarte bine in ghivece, si de preferat pamantul sa fie mentinut umed.  Cum nu stiam ce soi de floare este, am tot mutat-o dintr-un loc in altul, si am observat ca cel mai bine ii merge in soarele de dimineata, ferita de caldura puternica.
In zonele calde, se autoinsamanteaza fara a deveni invaziva. Semintele sunt foarte mici, am cules cateva si voi incerca sa obtin noi plante. Nu prea am succes sa cresc plante din seminte, dar merita sa incerc pentru ca florile sunt deosebite. 

Toad Lily, Tricyrtis hirta  - este o planta de toamna, pe care inca nu am ajuns sa o vad in adevarata splendoare. Era cam prapadita cand am cumparat-o dar era plina de boboci. Am mereu tendinta asta sa "salvez" plantele in dizgratie.
Nu stiu de ce i se spune "toad" pentru ca nu seamana deloc cu o "broasca" , florile par o combinatie de orhidee si crin, cu staminele proeminente si petalele larg deschise.
Infloreste toamna tarziu, in septembrie-octombrie si pentru clima de aici exista riscul sa nu o vad prea mult inflorita daca bruma cade prea devreme. Am plantat-o langa casa intr-o zona de umbra, care ii va oferi un pic de protectie impotriva frigului sau a brumei de octombrie. Asa aratau bobocii si florile in luna octombrie, cand inca era in ghiveci:

Forma exotica a florilor este foarte interesanta, au petale crem punctate cu mov, dar sunt si variante in culori de galben, albastru inchis sau grena. Tulpinile cresc usor arcuite cu frunzele dispuse alternant. Se inmulteste prin rizomi, si este considerata planta perena. Toad lily va inflori abia la sfarsitul verii, dar frumusetea florilor merita asteptarea.