"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 5 January 2014

Datura sezonul doi

Despre datura am mai vorbit, aratat si explicat, cu uimitoarele flori parfumate seara si atragatoare prin forma si marimea lor. Sezonul trecut am mai invatat cate ceva despre ele si mai ales despre efectele  fertilizarii/ingrasarii pamantului.

 
Aici sunt linkurile pentru celelalte postari despre Datura si sora ei Brugmansia:
Datura
Angel Trumpet
Aici se vad amandoua, Datura cu flori alb-mov orientate in sus si Brugmansia cu florile galbene orientate in jos. 


seminte de datura

Semintele pot fi puse direct in  pamant, vor creste mai repede si mai bine. In Romania unde primavara vine mai repede, nu e nici o problema sa fie semanate in pamant. E bine sa fie tinute in apa sau servet umed, o zi sau cateva ore inainte de a fi puse in pamant. Atentie cu fertilizarea, prea mult azot/nitrogen va produce mai multe frunze si putine flori.
Am pastrat seminte si le-am pus la incoltit devreme, cred ca la inceputul lui Martie 2013, doar ca sa fiu sigura ca vor fi suficient de mari cand incepe sezonul de vara.  Rasadurile au crescut fara probleme, dar frigul si ploile din luna mai si iunie au intarziat sadirea lor in gradina. Apoi, o problema de "spatiu-locatie-amenajare" a prelungit asteptarea. Intre timp, rasadurile au ramas in aceleasi ghivece mici in care am pus initial semintele. Plantele nu au crescut mult in rasadnite, au ramas micute, dar sanatoase. Stiam ca imediat ce le voi planta in pamant vor creste rapid.
Aici sunt plantele in luna iulie... promitator, nu? in curand ar fi trebuit sa infloreasca.


Si iata-le dupa o luna, deja August, crescusera mari, imense, (cam 1.5-1.7 m) cu frunzele cat palaria sau frunza de nufar, dese, cu tulpini viguroase si groase cat coada la matura.... dar nici urma de flori!!!!


Cand deja au luat-o razna, de cresteau ca balariile, am hotarat sa tai frunzele uriase de la baza, cu gandul ca si asa nu voi mai vedea flori de Datura. M-am tot intrebat ce s-o fi intamplat, si pana la urma mi-am amintit ca am adaugat foarte mult ingrasamant organic, luat de la o ciupercarie. Probabil continutul prea mare de Nitrogen, a facut ca plantele sa creasca anormal de mari si sa faca doar frunze.


A fost o idee buna sa mai tai din frunze, primii boboci au inceput sa se deschida destul de repede.

La sfarsitul verii, Datura continua sa infloreasca si a tinut-o tot asa a dat bruma si frigul.

Nu as putea spune daca mi-au placut mai mult asa, in forma asta gigantica. Dar colibrilor le-a oferit un loc de joaca, le placea sa se ascunda printre frunze si sa vegheze de pe cea mai inalta tulpina.



Le-am plantat intr-un strat pe mijlocul gradinii intre doua tufe de trandafiri, si au dat cararii din stanga gradinii un farmec aparte.

Si din nou, surprinsi in punctul de veghe, chiar ca devenise un loc bun de observatie si paza a gradinii.

Da, ati vazut bine: are ochii inchisi... l-am prins cand tragea un pui de somn!
Nu numai colibrilor le-a placut... fluturi si bondari au gasit un loc de odihna ( nu stiu de nectar?)

 
 
 
Cred ca totusi as vrea datura in marimea ei normala, desi am pastrat cateva seminte, probabil voi cumpara alte seminte noi, si voi avea mare grija cu fertilizarea.  



Wednesday 1 January 2014

Palatul de clestar

Prima luna de zapada ne-a adus de toate; de la fulgi frumosi si mari, pana la ploaie de gheata si viscol, sau zile insorite care au fost urmate de ger naprasnic.
Bradul de Craciun sta afara pe terasa, veveritele si pasarelele si-au gasit acolo loc de joaca. S-a umplut de zapada si ornamentele au disparut, iar crengile s-au aplecat sub podoaba naturala de gheata si zapada.



O multime de pomi s-au rupt din greutatea ghetii care a acoperit totul. Poleiala de gheata acopera totul, imagini ciudate care imi amintesc de povestea Craiesei din Palatul de Clestar. 



In casa, florile de Amarillis rosii ca focul care sa ne incalzeasca sufletul, si sa topeasca gheata din Palatul de Clestar.










 

La multi ani 2014! sa fie Anul Nou al bucuriilor si implinirilor!